______________________________________________________________________________

 

Kategorije

Kategorije za dodelu nagrade "Vitez poziva" i promociju pravih moralnih i profesionalnih vrednosti pojedinaca i institucija.

Nagrade se dodeljuju za oblasti sudstva, tužilaštva, novinarstva, policije, diplomatije, politike, sociologije, međuetničke toleranicije, unapređenje funkcinisanja administracije, inovacija, medicine i mnogih drugih oblasti. Kategorije nisu precizno određene jer će se svake godine dodeljivati iz različitih oblasti.

______________________________________

 

Kriterijumi za dodelu nagrade "Vitez poziva"

 

Nagradu dobijaju pojedinci koji nisu izneverili logiku svog poziva

Nagrada se deodeljuje:

 • za značajan stvaralački opus
 • za saglasnost profesionalnog znanja i savesti
 • za moralni integritet
 • za odolevanje iskušenjima i pritiscima koji su dolazili spolja: od ideologije, politike, institucija, grupnih ili pojedinačnih interesa
 • za autonomno i časno delovanje i ponašanje

______________________________________

 

Pravilnik nagrade "Vitez poziva" za promociju moralnih i profesionalnih vrednosti i odbranu profesije

 

 1. NVO Liga Eksperata (LEX) i Asocijacija evropskih novinara Slovačke (Association of European Journalists - Slovak Section) pod pokroviteljstvom Bratislava Beograd Fonda ustanovljuju godišnju nagradu "VITEZ POZIVA", koja se dodeljuje za promociju pravih moralnih i profesionalnih vrednosti pojedinaca i institucija u oblasti sudstva, tužilaštva, novinarstva, policije, diplomatije, politike, međuetničke toleranicije, unapređenje funkcinisanja administracije, inovacija, medicine i drugih oblasti. Projekat će se realizovati u dve faze: prva faza Projekta će se realizovati po usvojenom Projektu "Promocija moralnih i profesionalnih vrednosti", a druga faza, nakon isteka tri godine, će se realizovati po samostalnom Projektu NVO Liga Eksperata (LEX).
  Godišnje se dodeljuje 6 nagrada.

 2. Nagrada se sastoji od povelje i medalje.

 3. Fond za nagradu, u inicijalnoj fazi od tri godine formira se od novčanih sredstava iz Projekta NVO Lige Eksperata (LEX) i Asocijacije evropskih novinara Slovačke (Association of European Journalists - Slovak Section) pod pokroviteljstvom Bratislava Beograd Fonda.
  Nakon isteka tri godine fond za nagradu formiraće se od dobrovoljnih priloga članova LEX-a, kao i od priloga domaćih i stranih asocijacija, udruženja, fizičkih i pravnih lica, pod uslovima i na način koji prethodno utvrde članovi LEX-a.

 4. Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju svi članovi LEX-a, Komisija za dodelu nagrada, Generalni sekretar i vođa Projekta (kao i druga pravna i fizička lica). Nagrade se mogu dodeljivati i strancima koji su pomogli građanima Srbije, kao i pripadnicima drugih naroda (nacionalnih manjina) u Srbiji, koji su doprineli razvoju demokratskih vrednosti.

 5. Odluku o nagradi donosi Komisija sastavljena od 7 članova. U prvoj fazi Projekta Komisija se bira u saradnji LEX- Asocijacija evropskih novinara Slovačke. U drugoj fazi Projekta Komisiju bira članstvo NVO LEX i to na period od 5 godina.

 6. Odluka o dodeli nagrade će biti saopštena svake godine u prvoj dekadi decembra meseca, na svečan način, a lica koja dodeljuju nagrade će biti izabrana iz redova stručnjaka, koji su ostvarili značajne rezultate u radu i istakli se u odbrani svojih profesija.

 7. Ovaj Pravilnik stupa na snagu 25.06.2007. godine.

 

PočetnaČlanovi LEX-a i KomisijeKategorijeVestiDobitnici

Liga eksperata - LEX Beograd Topličin venac 11 • Srbija
tel: +381 11 3034280 • 3034281 • tel/fax: +381 11 3282975 • e-mail: lex@yubc.net